Mészáros Alpár matematikus előadása Sepsiszentgyörgyön

A Pro Scientia Siculorum Egyesület, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara közös szervezésében tart nyilvános előadást Mészáros Alpár, a Durham University (Anglia) kutató matematikusa.

Mészáros Alpár kutatási területe parciális differenciálegyenletek, ezen belül variációszámítás, átlagtérjátékok és optimális transzport elmélet. Durhambe érkezése előtt a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen volt posztdoktori kutató és ezt megelőzően a párizsi Université Paris-Sud itézményben végezte doktorátusát, valamint az École Polytechnique egyetemen szerzett mesteri diplomát.

 

Az átlagtérjátékok elméletének célja olyan differenciáljátékok Nash féle egyensúlyának vizsgálata, ahol a játékosok száma nagyon nagy, tart végtelenhez. Az elmélet bevezetése többek között Pierre-Louis Lions francia Fields díjas matematikus nevéhez fűződik. Konkrét alkalmazási területei között megemlíthetünk gépkocsi forgalom modellezést, mesterséges intelligenciát, vagy éppen közgazdaságtanban felmerülő kérdéseket, mint optimális energia árak megszabása vagy éppen részvénypiaci tranzakciók optimalizálása. Matematikai szempontból az átlagtérjátékok a parciális differenciálegyenletek, valószínűségszámítás, optimális vezérlés és optimális transzport elméletek keresztmetszetében helyezkedik el, ezért érdekes és fontos elméleti kérdéseket is generál. Az előadás során egy rövid betekintést nyújt az átlagtérjátékok elméletébe.

Posted by Kósa István in Események

Molnár Etele atomfizikus, az ELI-NP Bukarest, a Goethe University Frankfurt és a University of Bergen kutatója Resistive dissipative magnetohydrodynamics from the Boltzmann–Vlasov equation címmel angol nyelvű előadást tart

Molnár Etele atomfizikus, az ELI-NP Bukarest, a Goethe University Frankfurt és a University of Bergen kutatója Resistive dissipative magnetohydrodynamics from the Boltzmann–Vlasov equation címmel angol nyelvű előadást tart ma 16 órától Sepsiszentgyörgyön a Pro-Vitam Munkás utca 16. szám alatti diagnosztikai központjának konferenciatermében.

 

Posted by Kósa István in Események

Máté Gábor: A test lázadása

2019. szeptember 25-én, szerdán, 18 órától online előadást tart Máté Gábor világhírű magyar orvos, A test lázadása címmel. A rendezvényt a Pro Scientia Siculorum Egyesület, a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara szervezi.

 

Posted by Kósa István in Események