Hazavonzanák az idegenben élő székelyföldi kutatókat

A Magyar Tudomány Napja alkalmából csütörtökön 16 órai kezdettel bemutatkozik a Pro Scientia Siculorum Egyesület a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) nagy aulájában. A résztvevők az eseményen élvonalbeli kutatók előadásait is meghallgathatják.

forrás: szekelyhon.ro

A Pro Scientia Siculorum Egyesület egy civil szervezet, amely a székelyföldi kötődésű, nemzetközileg elismert kutatókat kívánja összefogni. Célja az élvonalbeli tudományos kutatás népszerűsítése és támogatása, illetve a kutatók közötti hatékony kommunikáció ösztönzése Székelyföldön. Tagjai olyan nemzetközileg elismert, székelyföldi kötődésű kutatók lehetnek, akik a világszinten legrangosabbnak számító tudományos folyóiratokban publikálnak. Az egyesület neves kutatóinak életpályamodellje révén szeretné bebizonyítani a székelyföldi fiataloknak, hogy komoly tudományos karriert építhet bárki itthon, Székelyföldön is.

Az egyesület alapító tagjai között szerepel Barabási Albert-László világhírű hálózatkutató, Kristály Sándor matematikus, Fejér Szilárd vegyész és Andrew Balas egészségügyi informatikus. A szervezők sajtótájékoztatón ismertették az egyesület megszületésének körülményeit, céljait, a mai esemény programját, illetve jövőbeli terveikről is beszéltek. A találkozón kihangsúlyozták: a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara együttműködő partnerként segíti az egyesület munkáját. „Alapvetően az volt a célunk, hogy egyrészt megmutassuk, Székelyföldön is lehet olyan kutatásokat végezni, amelyek a nemzetközi élvonalba tartoznak, másrészt azt is fontosnak tartottuk, hogy ezeknek a tudósoknak és kutatóknak a kapcsolatrendszerén keresztül olyan kutatásokat, fejlesztéseket tudjunk a vidékre vonzani, amelyek hosszabb távon gazdasági szempontból is fontosak lesznek” – hangsúlyozta Makó Zoltán, az egyetem dékánja.

Kósa István dékánhelyettes a sajtótájékoztatón elmondta, ő foglalkozott az egyesület „tető alá hozásával”, de az eredeti ötletgazda Kristály Sándor volt. „Már 15 éve, még diákkoromban fogalmazódott meg bennem az alapgondolat azzal a céllal, hogy hazavonzzam a külföldön élő székelyföldi fiatal kutatókat. Fontosnak tartom az utánpótlást, a tehetséges diákokat ösztöndíjakkal kellene támogatni egy olyan garanciával egybekötve, amely kezeskedik azért, hogy évek múltán hazajönnek, és itt kamatoztatják a tudásukat” – tette hozzá Kristály. A szervezők kihangsúlyozták, ez a kezdeményezés nem egyszeri tudományos előadásokról szól, hanem egy kapcsolatrendszer kialakításáról, amely hosszú távon lesz eredményes, és tudományos hozadéka van. Az a legfontosabb, hogy legyen látszata a munkájuknak, így láthatják a külföldön élő fiatalok, hogy van, amiért hazajönni.

A program
A csütörtökön 16 órától kezdődő bemutatkozó után 16.10-től Barabási Albert-László hálózatkutató előre rögzített beszédét hallgathatják meg a résztvevők. Ezt követően 16.20 órától Kristály Sándor matematikus tart előadást Időutazás a görbületek világában címmel, majd 17.10-től Fejér Szilárd vegyész A vírusok csodálatos világa című előadását hallgathatják meg. Az eseményre a szervezők mindazokat várják, akik érdeklődnek a témák iránt, továbbá kiemelték, az előadások rendszeresek lesznek, hiszen minden hónapban meghívnak egy neves kutatót.

Posted by Garda Zsolt