Mészáros Alpár matematikus előadása Sepsiszentgyörgyön

A Pro Scientia Siculorum Egyesület, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara közös szervezésében tart nyilvános előadást Mészáros Alpár, a Durham University (Anglia) kutató matematikusa.

Mészáros Alpár kutatási területe parciális differenciálegyenletek, ezen belül variációszámítás, átlagtérjátékok és optimális transzport elmélet. Durhambe érkezése előtt a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen volt posztdoktori kutató és ezt megelőzően a párizsi Université Paris-Sud itézményben végezte doktorátusát, valamint az École Polytechnique egyetemen szerzett mesteri diplomát.

 

Az átlagtérjátékok elméletének célja olyan differenciáljátékok Nash féle egyensúlyának vizsgálata, ahol a játékosok száma nagyon nagy, tart végtelenhez. Az elmélet bevezetése többek között Pierre-Louis Lions francia Fields díjas matematikus nevéhez fűződik. Konkrét alkalmazási területei között megemlíthetünk gépkocsi forgalom modellezést, mesterséges intelligenciát, vagy éppen közgazdaságtanban felmerülő kérdéseket, mint optimális energia árak megszabása vagy éppen részvénypiaci tranzakciók optimalizálása. Matematikai szempontból az átlagtérjátékok a parciális differenciálegyenletek, valószínűségszámítás, optimális vezérlés és optimális transzport elméletek keresztmetszetében helyezkedik el, ezért érdekes és fontos elméleti kérdéseket is generál. Az előadás során egy rövid betekintést nyújt az átlagtérjátékok elméletébe.

Posted by Kósa István