Vízhiány Székelyföldtől Szaúd-Arábiáig – modern víztisztítási technológiák alkalmazási lehetőségei

2017. május 31-én, szerdán, 18 órától újabb élvonalbeli kutató előadását hallgathatjuk meg a Pro Scientia Siculorum Egyesület szervezésében. Ezúttal dr. Bucs Szilárd, kutató mérnök lesz a vendégünk.

Az előadó a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen végzett környezetmérnöki szakon, Hollandiában doktorált és néhány éve kutató mérnökként új víztisztítási technológiák kifejlesztésén dolgozik Szaúd-Arábiában. Kutatási eredményeit a világ több élvonalbeli tudományos folyóiratában is közölték, és főszerzője egy amerikai szabadalmi kérésnek, amely vízszennyeződések kimutatására szolgáló új szenzor alkalmazására vonatkozik.

Az előadásról

A Földön közel két milliárd ember naponta nem jut megfelelő mennyiségű, minőségű ivóvízhez. A kritikus vízhiány nem csak a gazdaságilag elmaradott vagy száraz sivatagos területeket érinti, hanem egyre inkább jelen van a gazdaságilag fejlett és vízforrásokban bővelkedő régiókban is, így például az Egyesült Államokban vagy éppen Hollandiában. A kérdés az, hogy mik a lehetőségeink, milyen jelenlegi és jövőbeni, otthon a lakásban illetve települési vagy ipari szinten alkalmazható technológiák jöhetnek számításba a probléma orvoslására? Ezzel kapcsolatosan mi a helyzet Székelyföldön? Ezekre és más, hasonló kérdésekre kaphatunk választ dr. Bucs Szilárd előadásában.

Az esemény helyszíne a Sapientia EMTE, Csíkszeredai Karának Nagy Aulája.

A rendezvény társszervezője a Bölöni Farkas Sándor Szakkollégium és a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara.

Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

 

Posted by Garda Zsolt